Magyar Banda

A Magyar Banda 2020-ban alakult a magyar népzenei mozgalom elismert fiatal muzsikusaiból. Tagjai olyan neves előadóművészek rendszeres zenésztársai, mint Berecz András, Sebestyén Márta, Muzsikás, Állami Népi Együttes, Herczku Ágnes, Cimbaliband.

A zenekar sajátos arculatát az egyedi, ugyanakkor a stílusjegyeknek megfelelő szerkesztési technikák, variálókészség, és az önismétlést elkerülendő igény jellemzi.

E zenei szabadság egyik legszebb szimbóluma a betyár. A betyárok olyan legények, akik lelkük megtörhetetlen szabadságával védik világhoz való jussukat. Lemezük címe is erre utal, hiszen a vezérmotívumként fel-felbukkanó „betyár” szó tizenkét alkalommal hangzik el a dalokban.

„Nem a régmúlt pillanatképeinek reprezentálása a célunk, hanem önmagunk korlátokon felülemelkedő kifejezése azon a zenei anyanyelven, melyet idős mestereinktől örököltünk.”

2021-ben jelent meg bemutatkozó lemezük – Magyar Banda: 12 betyár – a Fonó Budai Zeneház kiadásában. A lemez CD formátumban, valamint az online platformokon is elérhető (Spotify, Youtube).

Tagok:

Ifj. Szerényi Béla – ének, furulya, tárogató, tekerő, esz-klarinét

Solymosi Máté – hegedű

Szilágyi Márton – hegedű

Fekete Márton „Kispuma” – brácsa, kontra

Zimber Ferenc – cimbalom

Tóth Máté – nagybőgő, kisbőgő